W drodze po niezależność, zainspiruj się historiami kobiet świadomych swojej misji.
Wywiady pisane są z myślą właśnie o Tobie!

Rozróżnijmy biznes od drogiego hobby

Według mnie, potencjał przedsiębiorczy tkwi w nas wszystkich bez względu na okoliczności. U siebie zaczęłam go rozpoznawać, mając doświadczenie pracy w korporacji i administracji publicznej. Już wtedy wiedziałam, że pójdę w samozatrudnienie lub budowanie firmy.

Kiedy masz wsparcie, z każdej złej chwili wychodzisz z uniesioną głową

W dzień udajesz twardzielkę, uśmiechasz się, bawisz z dziećmi, pracujesz i funkcjonujesz jak automat, odliczając dni do powrotu. Noce są koszmarne, gdy płaczesz ze strachu, tęsknoty, ludzkiego zmęczenia i samotności. Nikt nie umie zrozumieć naszej sytuacji, tego paraliżującego strachu.

Zakochanie to nie jest okoliczność łagodząca

Pomijając już kontekst obrony swoich dzieci, to kobiety często mieszają swoje odczucia z faktami. Mają subiektywne poczucie skrzywdzenia. W sądzie liczą się fakty, a nie to, jak się z czymś czuły. Sfera psychiczna jest ważna w kontekście oceny pewnych okoliczności, ale nie usprawiedliwia każdego zachowania.

Po co światu nasza niezależność?

Poznajemy własny styl komunikowania się związany z typem osobowości, a wraz z nim mocne strony i obszar do przepracowania. Następnie przyglądamy się różnym przekonaniom na swój temat, co myślimy o innych, o świecie, i miłości… Kolejny krok, polega na zaproszeniu do komunikowania się w empatii.

Nie musisz być silna, musisz znać metodę

Natomiast dla mnie, porażka to super sprawa. To wskazówka, co należy poprawić, gdzie popełniliśmy błąd i co zrobić, aby go nie ponowić. To po prostu kolejna forma nauki.
Nawet moim uczestniczkom z programów zdrowej przemiany mówię …

Moc wrażliwości

Niezależność przejawia się w tym, czy człowiek żyje zgodnie ze swoimi pragnieniami, zgodnie ze swoimi założeniami, zamierzeniami. Jest ona silnie uzależniona od indoktrynacji, wychowania, od czynników, które na nas wpływają od samego dzieciństwa.

„Poddawanie się” nie leży w mojej naturze

Niedopuszczalne jest dla mnie poddawanie się. Nie wiem w ogóle, po co miałabym to robić? Poddając się, mam pewność, że przegrałam, nic nie zyskuję. Poddawanie się nie leży w mojej naturze. Jak długo jest siła, są środki – walczymy, dajemy sobie szansę na wygraną. Poddając się – tracimy wszystko.